End of Summer Plums in Umbria

 *traduzione in Italiano in fondo
End of Summer in Umbria means that you've got quite a bit of fruit and vegetables on your hands.  

My friend Angelika, who has an enchanting b&b, invited me to pick her plums and make jam promising that it would be VERY easy. To my surprise, it actually was!  Below is the recipe.

Casa Angelica B&B near Amelia in Umbria, Italy.








Two pounds of fruit yields about this much prune jam.








Prune Jam Recipe:
1. wash & cut 2 lbs. prunes into little pieces and put in a tall pot.

2. mix together fruit pectin (i used Fruttapec to speed up the process) with 2 cups sugar and add to fruit.

3. boil fruit for at least 3 minutes at high flame, mixing constantly.

4. move pot away from heat and mix for 1 min. or until foam has dissolved.

5. put boiling fruit into sterilized glass jars, close & turn over. 
leave for 5 minutes.  Wait 30-40 days before consuming. 

Did you enjoy this post? 
Leave a comment below or share it! 


*Qui in Umbria a fine estate, come in tutta la penisola ci si dedica a fare marmellate e conserve.  La mia amica Angelika mi ha invitato a cogliere le sue prugne e a fare marmellata.  Mi ha promesso che sarebbe stato facile da fare e aveva ragione. 
Un kilo di frutta rende questa quantità di marmellata.

Ricetta per fare marmellata di prugne:
1. mondare e tagliare a pezzettini 1 kg. di prugne e mettere in una pentola alta.

2. mescolare assieme Fruttapec (per velocizzare) con 500g. di zucchero e aggiungerlo a freddo alla frutta.

3. portare ad ebollizione e bollire per almeno 3 minuti a fiamma alta mescolando costantemente.

4. togliere la pentola dalla fiamma e mescolare per un minuto o fino a sciogliere la schiuma.

5. mettere la frutta bollente nei vasi sterilizzati, chiudere e capovolgere per 5 minuti.  Aspettare 30-40 giorni prima di consumare. 



You may also like

Post a Comment
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget